Adviesbureau Arcadis heeft het Woningmarktonderzoek Westerkwartier 2007 uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn, Stichting Huisvesting Vredewold en Wold & Waard Woonservice te Leek. De resultaten van het onderzoek gebruiken de gemeenten voor het opstellen van de woonvisie voor het Westerkwartier.
De bewonersenquête onder circa 12.500 huishoudens (huurders en woningeigenaren) vormde de basis van dit onderzoek. De enquête werd in juni 2007 uitgezet en leverde een respons op van 38%. Daarnaast heeft Arcadis een analyse gemaakt van gegevens over de bevolking, de woningvoorraad en van statistische gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de provincie Groningen en het Kadaster.
Het vorige onderzoek dateert van 2003 en is ook uitgevoerd door Arcadis.
Resultaten
Hieronder zijn enkele resultaten van het woningmarktonderzoek uitgelicht.
Bevolking en woningen
De vier gemeenten in het Westerkwartier telden per 1 januari 2007 samen circa 60.000 inwoners. Dit is vrijwel gelijk aan het inwonertal in 2002. Voor alle gemeenten in het Westerkwartier geldt dat de woningbezetting (gemiddeld 2,6) hoger is dan gemiddeld in de provincie Groningen en Nederland (2,3). Bijna de helft (48%) van alle huishoudens in het Westerkwartier woont al langer dan 10 jaar in de huidige woning.
Medio 2007 staan circa 23.350 woningen in het Westerkwartier. Ruim driekwart van de woningvoorraad in het Westerkwartier bestaat uit koopwoningen. Het eigen woningbezit is veel groter dan gemiddeld in de provincie en landelijk. In de periode 2002-2006 is de woningvoorraad in het Westerkwartier met 745 woningen toegenomen, een groei van 3%.
Woningbehoefte in de gemeenten
Van alle verhuisgeneigde huishoudens wil meer dan driekwart (77%; circa 5.280 huishoudens) in het Westerkwartier blijven wonen, waarvan 64% als doorstromer binnen de eigen gemeente (circa 4.385) en 13% als regionale doorstromer (circa 895 huishoudens). De motieven van doorstromers om te willen verhuizen komen vooral vanuit persoonlijke omstandigheden (zoals leeftijd, gezondheid of samenwonen) en woningredenen (zoals groter of ander type). De vraag van woningzoekenden bestaat voornamelijk uit goedkope grondgebonden koopwoningen (< € 200.000,--), goedkope en betaalbare huurwoningen (< € 527,-- per maand) en seniorenwoningen.
In de gemeente zijn naar schatting 5.650 thuiswonende jongeren in de leeftijdsgroep 17-29 jaar. Hiervan heeft 74% aangegeven binnen drie jaar zelfstandig te willen gaan wonen. Van de jongeren met verhuisplannen heeft 70% een voorkeur voor een zelfstandige woning in het Westerkwartier.
Leefbaarheid en veiligheid inwoners van het Westerkwartier
Van de ondervraagde huishoudens is 94% tevreden tot zeer tevreden over de eigen woning. Circa 90% van de inwoners van Westerkwartier is tevreden over de directe woonomgeving. De bewoners zijn het minst tevreden over de verkeersveiligheid in de eigen woonbuurt. Zij zijn vooral kritisch over de routes naar basisscholen en voortgezet onderwijs.
Bron Gemeente Leek