NOORDHORN - Mollen zijn al vroeg dit jaar actief met het graven van gangen. Tot grote ergernis van iedereen met een gazon of groentetuin. Normaal gesproken ploegen mollen pas in het voorjaar in de paartijd, zo tussen eind februari en april, grasvelden en tuintjes om.
De wijfjes graven dan diep in de grond een 'babykamer' met gangen, die ongeveer vijf centimeter breed zijn en soms wel tweehonderd meter lang. De mannetjes verlaten in die periode hun territorium en graven lange mollengangen om een vrouwtje op te sporen.
Op veel plaatsen in Nederland is het echter nu al raak, signaleert 'mollenexpert' Peter Matter, bestrijder van ongedierte uit het Groningse Noordhorn. "Je ziet nu al veel molshopen. Ik krijg veel meldingen." Dat heeft in de eerste plaats te maken met de vorst van een paar weken geleden, vertelt hij. Daardoor zijn de wormen dieper de grond ingedoken. "De mol gaat achter de wormen aan. Per dag moet een mol ongeveer z'n eigen gewicht aan voedsel eten, zo tussen de veertig en vijftig gram."
Mollen hebben daarnaast twee leefgebieden: een nat gebied voor als het te droog is, en een droog gebied voor als het te nat is. Door de vele regen van de laatste weken vertrekken de zoogdieren nu massaal naar de droge gebieden, wat de toename van molshopen ook verklaart, aldus Matter.
Bron BNdestem.nl