81 topwetenschappers in het zonnetje
NWO kent Vidi-subsidies toe aan excellente onderzoekers
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 jonge, excellente wetenschappers een Vidi-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en één of meer onderzoekers aanstellen. Alles bij elkaar gaat het om circa 49 miljoen euro.
Dr. J.J. (Jan Jacob) Schuringa (m) 05-11-1971, Oldehove, UMCG - Hematologie houdt zich bezig met:
Identificatie en karakterisering van membraaneiwitten op hematopoietische stamcellen
Selfrenewal en differentiatie van hematopoietische stamcellen worden o.a. gereguleerd door interacties met stromale cellen in het beenmerg. Verstoringen hierin kunnen leiden tot veranderde stamceleigenschappen, en uiteindelijk leukemie. Binnen dit onderzoek zal meer inzicht verkregen worden in deze stamcel-beenmerg interacties.
Nooit eerder kregen zoveel excellente wetenschapper tegelijk een Vidi-subsidie. NWO besloot tot dit recordaantal subsidies wegens de overweldigende hoeveelheid aanvragen.
In totaal schreven 393 onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. Uiteindelijk werden er 81 voorstellen gehonoreerd. Onder hen bevinden zich 28 vrouwen.
De Vidi-subsidie is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. De onderzoekers hebben daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling gebracht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied.
De Vidi-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls (http://www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls). De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.