grijpskerk -
Er is opnieuw sprake van illegale bewoning van een bedrijfspand op industrieterrein De Rietlanden in Grijpskerk. De eigenaar van een technisch bedrijf aan De Riet kan binnenkort een brief tegemoet zien van de gemeente Zuidhorn.
Daarin wordt hij gelast op straffe van een dwangsom elders woonruimte te zoeken. De ondernemer kocht het pand eerder dit jaar via een makelaar. Deze zou bij de verkoop hebben verzekerd dat wonen op deze plek van De Rietlanden-II is toegestaan.
Op grond daarvan verkocht de ondernemer alvast zijn bestaande huis in Pieterzijl. In afwachting van de uitbreiding van zijn bedrijf met een woonhuis - de gemeente verleent tot op heden geen toestemming voor de bouw - trokken zijn vrouw en hij in een caravan naast het bedrijf. Achter het bedrijfspand is ook nog een vouwwagen uitgeklapt.
Op andere plekken van De Rietlanden is de gemeente verwikkeld in een slepende juridische strijd over het toestaan van bedrijfswoningen. Daarover boog de Raad van State in Den Haag zich vorige week nog. Volgens Oomkes is de gemeente niet geloofwaardig als zij aan de Van Damstraat (ook De Rietlanden) weigert mee te werken aan de bouw van bedrijfswoningen, terwijl aan De Riet een bedrijfspand wordt bewoond.
Oomkes geeft toe dat er nog steeds van alles mis is op De Rietlanden. De gemeente voert op dit moment meerdere handhavingprocedures tegen ondernemers, meldt hij . Volgens Oomkes gaf de gemeente in het verleden op onrechtmatige gronden toestemming voor het wonen in bedrijfspanden. "Het bestemmingsplan staat dit veelal niet toe. Als je dit toch wilt toestaan, is herziening nodig van het bestemmingsplan. Dat gebeurde vaak niet, terwijl er wél bouwvergunningen werden verstrekt."
De wethouder heeft de handen vol aan het wegwerken van 'lijken uit de kast', zoals hij die bij zijn aantreden twee jaar terug aantrof. Op De Rietlanden gelden uiteenlopende bestemmingsplanregimes. "Ik kan niet uitleggen dat je op de ene plek in De Rietlanden wél mag wonen en op de andere plek niet", zegt Oomkes. Hij wil volgend jaar schoon schip maken door het invoeren van een nieuw bestemmingsplan voor het gehele terrein.
bron DvhN