Wanneer je toen een geleerde zocht, had je hem in Aduard kunnen vinden’
GOSEWIJN VAN HALEN in een brief uit 1528
'Ik heb het Aduard van veertig jaar geleden gekend', schrijft Gosewijn van Halen in 1528. 'Wanneer je toen een geleerde zocht, had je hem in Aduard kunnen vinden en nergens anders. Aduard was toen eerder een academie dan een klooster.'
De monniken van Aduard kopieerden geschriften, schilderden, discussieerden en schreven wijsgerige verhandelingen. Rudolphus Agricola (1444-1485), bijgenaamd 'de pionier van Europa' en Wessel Gansfort (1419-1489), 'het licht van de wereld', waren vooraanstaande leden van de zogenaamde Aduarderkring. Deze vriendenclub kwam regelmatig in het klooster bijeen. Het was een vooruitstrevend gezelschap dat oog had voor vergeten 'heidense denkers' uit de Oudheid.
Agricola ontdekte de voorchristelijke denkers tijdens een reis door Italië. Hij introduceerde de Renaissance (letterlijk: 'wedergeboorte' van de Oudheid) in de Lage Landen. In de Burgemeester Seijnenstraat 45 is een klein museum te vinden dat gewijd is aan de geschiedenis van het klooster en de Aduarderkring. Er zijn brieven en portretten van de middeleeuwse geleerden te zien. (Open: 1 april tot 1 nov. di. t/m. za. 10-17.00 uur en zo. 13.00- 17.00 uur. Na 1 nov. alleen zo. van 13.00-17.00 uur).
(Erno Eskens)
Bron Filosofie magazine