leek - Oud-directeur Klaas Hoek van Muziekschool Westerkwartier plaatst vraagtekens bij de organisatie van het muziekonderwijs 'nieuwe stijl', die per 1 januari is ingevoerd. Hij betwijfelt of de nieuwe organisatievorm 'juridisch houdbaar' is. Voorheen kwam de subsidie van de gemeenten Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn terecht bij de intergemeentelijke regeling die docenten in dienst had met een status als ambtenaar. De rechtsopvolgers van de nu opgeheven intergemeentelijke regeling zijn twee coöperaties van muziekdocenten: Kunstbedrijven Westerkwartier (actief in Marum, Leek en Zuidhorn) en Stichting Muziekonderwijs Grootegast.
Met de opheffing van de intergemeentelijke regeling werden de muziekdocenten zelfstandige ondernemers. Circa 25 oud-personeelsleden van Muziekschool Westerkwartier zijn opgenomen in de twee coöperaties en geven nu 'gesubsidieerd' les.
De oud-docenten, voor wie in de nieuwe coöperaties geen plaats was, krijgen die subsidie niet. Dat geldt evenmin voor de sinds jaar en dag zelfstandig werkende privé-muziekleraren in de regio. Hoek: "Dit wordt ervaren als oneerlijke concurrentie." Zo'n twintig muziekdocenten in het Westerkwartier vallen volgens hem buiten de subsidieboot. Hij heeft signalen dat een aantal van hen het er niet bij laat zitten. "Er zijn er bij die overwegen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in te schakelen. Ik schat in dat zij niet bij voorbaat kansloos zijn", zegt Hoek.
Volgens hem gaat het niet alleen om de 600 euro lesgeld die de gemeenten toeleggen op een jaar muziekles, waarvoor de leerling/ouders zelf 1100 euro moeten betalen (ter vergelijking: ongesubsidieerd muziekonderwijs kost 1300 tot 1400 euro per jaar). Daar komt bij dat ook de kosten voor huisvesting, instrumenten en overhead (administratie en dergelijke) bij de 'gesubsidieerde' docenten worden betaald door de gemeenten, terwijl de 'vrije' docenten hiervoor zelf opdraaien.
Er is niks op tegen, meent Hoek, dat de overheid muziekonderwijs subsidieert, mits een dergelijke subsidieregeling geldt voor álle zelfstandige docenten in de regio. In de nieuwe coöperaties is de keus voornamelijk gevallen op oud-personeelsleden van Muziekschool Westerkwartier. Gemeenten doen dat om aan wachtgeldverplichtingen te ontkomen. Dat kan niet", meent Hoek.
De Leekster wethouder Ben Plandsoen bestrijdt dat de subsidie naar de docenten gaat. "De subsidie gaat naar de leerling." Dat de les van de ene muziekdocent wel subsidiabel is en van de andere leraar niet, is volgens hem meestal een kwestie van eigen keus van de docenten. Hij ontkent ook dat het ontlopen van wachtgeld bepalend is geweest bij de selectie van docenten in de coöperatie. "Dat is slechts een mooie bijkomstigheid."
Bron Dagblad van het Noorden