9 juni 2017

Afbeeldingen
(Klik voor uitvergroting)

Weekend zomers warm, volgende week meest droog en iets minder warm.

Door : Gerard Kiewiet

Datum : 9 juni 2017 15:35

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: Let op zonkracht 8 !!!! en regen was de moeite waard en geen druppel op de gloeiende plaat !

Op de foto: Mooie dreigende donkere wolken boven de stad Groningen op 9 juni 2017

Weerspreuk: Als de noordenwind in juni gaat,
dan komt het onweer vrij laat

Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer vast goede zaken..
   
Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer slechte zaken.
(Let op het contrast met de vorige spreuk)

Let op de zonkracht: 7.7. sterk, niet langer dan 15 minuten onbeschermd zonnen

De vrijdag gaf de nodige neerslag en overdag viel er mm uit buien met een slag onweer die trokken van west naar oost over ons land. In de namiddag klaarde het verder op en het kwik kon nog uitstromen naar 18 C en in de regenmeter hadden we 15.1 mm. De regen is en blijft broodnodig maar zullen we de komende dagen niet zoveel meer in de regenmeter aantreffen.

Tijdens het weekeinde zitten we onder hogedruk. Met een zuidwestelijke stroming wordt warme lucht naar ons land getransporteerd. Zaterdagmiddag in het midden van het land kan het kwik uitstromen naar 23, in het zuiden zelfs 25 a 27 graden. Op de Wadden blijft het kwik duidelijk achter en niet warmer dan 18 graden. Zondag in het hele land zomerse waarden van 25 graden of meer.
Het weerbeeld kenmerkt zich zaterdag door zonneschijn, maar zoals gewoonlijk bijna, blijft het westen en noorden gevoelig voor (sluier)wolken van een uitgeblust warmtefront. Zondag zijn er perioden met zon. Tijdens de avond neemt de kans op een (onweers)bui toe.

Volgende week hebben we op hoogte te maken met een westelijke stroming. Vanaf uitloper van hogedruk richting onze omgeving naar het noordoosten.
Dankzij de invloed van hogedruk is het volgende week overwegend droog (behalve dan op de mandag, nog wel kans op enkele buien) met geregeld zonneschijn. De maxima komen rond 20 graden uit: later in de week wordt het enkele graden warmer, Kortom, we krijgen weer aangenaam zomer(s)weer.

 

Zeldzame meteo-tsunami treft Nederlandse kust

In de vroege ochtend van 29 mei 2017 werden er langs de Nederlandse (zuid)westkust plotseling enkele opvallend hoge golven waargenomen. De golven van soms meters hoog rolden ver het strand op en veroorzaakten met name in Rockanje schade. Er was sprake van een meteo-tsunami, een vloedgolf opgewekt door een weerkundig verschijnsel.

Een meteo-tsunami is deels vergelijkbaar met een tsunami die ontstaat door aardbevingen onder de zee. Echter, een meteo-tsunami ontstaat door snelle luchtdrukveranderingen die zich soms voordoen tijdens de passage van een snel trekkende, actieve buienlijn.

Op 29 mei 2017 ontstond de meteo-tsunami doordat door een zuidelijke stroming warme, vochtige en zeer onstabiele lucht aangevoerd werd tussen een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagedrukgebied boven het Kanaal. In deze luchtsoort was in de nacht van 28 op 29 mei boven Bretagne een actief onweerscomplex tot ontwikkeling gekomen

De buien bereikten in de vroege ochtend het zuidwestelijk kustgebied van Nederland. Op dat moment was er sprake van een scherp begrensde buienlijn, de zogenoemde ‘squall line’, die met een snelheid van circa 75 kilometer per uur parallel aan de kust naar het noorden trok. Onder de buienlijn ontwikkelde zich een luchtdrukverstoring die in de metingen op KNMI-stations goed zichtbaar was. Op sommige plaatsen was de 'onweersneus' ruim 5 hPa. 

Een onweersneus ontstaat doordat voor de buienlijn uit stijgende lucht voor een drukdaling zorgt. In de bui stort koude vochtige lucht, wat vaak gepaard gaat met neerslag, juist omlaag en zorgt voor een plotselinge drukstijging. De luchtdrukverstoringen kunnen in water kleine golven laten ontstaan.

Uiterst zeldzaam:

Meteo-tsnumasi's komen waarschijnlijk enkele malen per jaar langs onze kust en op het IJsselmeer voor. Meestal blijven de golven beperkt tot enkele centimers en zullen daarom onopgemerkt blijven. In sommige gevallen kunnen ze uitgroeien tot grotere golven en dus ook opgemerkt worden. Naast de tsunami van 29 mei 2017 was die van 11 juli 1984 opvallend. In 1984 veroorzaakte een buienlijn een tsunami boven het IJsselmeer. Deze golf triggerde vervolgens grote schommelingen van de waterstand in de haven van Lemmer.

Meteo-tsunami's en klimaat(verandering)

Volgens de KNMI’14 klimaatscenario's zal de intensiteit van extreme buien in de zomer toenemen. Om een meteo-tsunami te krijgen moet er sprake zijn van een snel trekkende buienlijn met een specifieke snelheid en oriëntatie. Voor een dergelijke buienlijn is niet alleen een zeer onstabiele atmosfeer nodig, maar ook veel windschering. Windschering is verandering van snelheid en richting van de wind met de hoogte. De klimaatscenario’s geven op dit moment onvoldoende houvast om uitspraken te doen over toe- of afname van het optreden van deze specifieke buienlijnen in de toekomst. Hiervoor is nader onderzoek nodig.(Bron KNMI)

zonnige groet

Gerard Kiewiet

Vindt u het een interessant bericht?
Stuur het door:

Recente bijdragen van Gerard Kiewiet

14 aug 2017-1

Komende dagen wisselvallig en minder warm, volgende week warmer ?

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: Mist en spinnenwebben, de zomer neemt al afscheid ?

Dscn0065

Zomer laat ons behoorlijk in de steek, komende week korte opleving ?

Al sinds 10 juli 2017 geen zomerse dag meer !

17 juli 2017 -22

Volgende week lijkt het iets kouder te worden

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: enkele graden onder normaal

15 juli 201710

Zaterdag wat regen en 20 graden vanaf zondag iets warmer en droger, volgende week weer zomers warm ?

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: De hondsdagen komen eraan: krijgen we warm en zonnig weer of sterk wisselvallig zomerweer ?

6 juli 2017

Komende dagen minder warm en dagelijks kans op een (onweers)buien

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: Het weekend is vrij zonnig verlopen !

2 juli 2017

Zomer zit in stevige dip, komende week weinig regen en warmer !!

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: Juni de warmste ooit maar niet bij ons !!

1 juni 2017-1

De zomer doet het heel rustig aan, geregeld neerslag en niet warmer dan 19 graden in het weekend

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: Komt het nog weer tot echt zomerweer op lange termijn ?

25 juni 2017

Zaterdag bewolkt en lichte (mot)regen. Daarna: zomer op zij-spoor !

Kiewiet heeft altijd en weerwoord: t’ is weer voorbij die mooie zomer?

20 aug 2016-10

Weekend: zaterdag meer bewolking, zondag meer zon en steeds warmer !

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: We kunnen wel flink wat regen gebruiken !

11 juni 2017

Komende dagen verlopen zomers warm, behalve vrijdag

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: de zomer doet het in juni niet slecht !

9 juni 2017

Weekend zomers warm, volgende week meest droog en iets minder warm.

Kiewiet heeft altijd een weerwoord: Let op zonkracht 8 !!!! en regen was de moeite waard en geen druppel op...

U bent (nog) niet ingelogd.
inloggen | aanmelden