De gemeente Zuidhorn heeft een unieke en innovatieve manier gevonden het Kindpakket uit te voeren via blockchain technologie. Het Kindpakket is een budget voor kinderen van ouders met een minimuminkomen. Vanaf 1 november gaat het nieuwe Kindpakket via blockchain technologie van start met een bijeenkomst in De Noordster aan de Rijksstraatweg 1 in Zuidhorn.
Klijnsma-gelden
De gemeente ontvangt vanaf dit jaar de zogenaamde Klijnsma-gelden. Het budget is € 300 per kind. In de gemeente Zuidhorn gaat het om ongeveer 150 kinderen, die hiervoor in aanmerking komen. Deze gelden zet de gemeente in voor minderbedeelde kinderen. Zij krijgen hiermee de kans mee te doen op sociaal gebied, met sport, culturele activiteiten en op school. De gemeente voert deze landelijke opdracht uit met lokale ondernemers en verenigingen. Om kinderen mee te laten doen aan (sociale) activiteiten, werkt de gemeente ook nauw samen met instanties zoals Stichting Leergeld, Jeugdcultuur- en Jeugdsportfonds en de Vakantiebank.
Lokale invulling
De afgelopen drie jaar bestond het Kindpakket in de gemeente uit drie waardebonnen van € 50, die kinderen bij drie winkeliers in de gemeente konden besteden. Om de ouders meer keuze te geven is het aanbod uitgebreid tot 12 lokale ondernemers. Hierbij is gekeken naar specifieke aankopen die nodig zijn in de levensfasen van de kinderen zoals de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs. Het resultaat is een impuls voor de lokale economie omdat een brede groep van ondernemers uit de gemeente Zuidhorn nu aanhaakt. Het gaat hierbij om een gevarieerd aanbod uit onder meer de (sport)kleding-, fiets-, boeken-, speelgoed-, informatica- en zwembadbranche.
Nieuwe technologie
Waardebonnen, bonnetjes en facturen inleveren, is verleden tijd. Binnen de gemeente hebben twee studenten zich bezig gehouden met onderzoek naar de mogelijke toepassingen van blockchain bij gemeentelijke dienstverlening. Zij hebben de uitvoering van het Kindpakket op een nieuwe en zeer gebruikersvriendelijke manier met blockchain vormgegeven. Hierbij kan de ontvanger van het Kindpakket zelf de aankoop, op een eenvoudige administratieve en financiële wijze af doen. De ‘klant’ betaalt, bijvoorbeeld het kopen van een fiets, met een specifieke code en de ondernemer krijgt het geld direct op zijn rekening bijgeschreven zonder tussenkomst van de gemeente.
Doorontwikkeling
Met deze eerste stap in blockchain technologie is de gemeente in staat een nieuwe vorm van dienstverlening toe te passen. Hierbij denkt de gemeente bij het Kindpakket aan meer ondernemers en (sport)verenigingen en ook aan een nauwere samenwerking met maatschappelijke organisaties. De gemeente financiert nu het Kindpakket. In de toekomst kunnen ook andere financierders een bijdrage leveren aan dit pakket zoals goede doelen acties, (non-)profitinstellingen en kerken.
Enthousiast
Wethouders Bert Nederveen en Fred Stol zijn enthousiast en juichen de toepassing van deze nieuwe technologie, in dit geval in het sociaal domein, van harte toe. Bert Nederveen: “We stimuleren mensen de regie te nemen over hun eigen leven. Blockchain biedt de mogelijkheid sneller en op een betrouwbare wijze verbinding te maken met verschillende partijen binnen de zorg en ondersteuning. Vraag en aanbod komen zo sneller bij elkaar zonder tussenkomst van derden.”
Wethouder Fred Stol: “We zijn binnen de gemeente al geruime tijd bezig met kenniseconomie en innovatie. De ontwikkelingen van blockchain passen binnen de ambities van gemeente om nieuwe technologieën toepasbaar en bereikbaar te maken. We willen in dit project samen met de inwoners, onderwijs en ondernemers op een innovatieve manier werken aan de verbetering van onze dienstverlening.”
Westerkwartierbreed
In aanloop naar de herindeling hebben de gemeenten Grootegast, Leek en Marum aangegeven in 2018 te willen aansluiten bij het Kindpakket.